vi börjar med kokosbollar…

Välkommen till min nya blogg!

Jag fick frågan varför jag inte har någon blogg. Så jag tänkte försöka mig på en ny blogg, på svenska.
Det kommer en hel del längre funderingar på facebook, och jag har haft ganska mycket att säga den senaste tiden, plus att jag faktiskt har saknat att skriva på svenska ett tag.

Min förra blogg handlade mest om familjen och tjänade syftet att hålla familj och vänner uppdaterade om vad som skedde i vår lilla familj. Den bloggen har nu legat lågt ett bra tag, pga tappad inspiration och brist på tid. Men denna blogg har jag tänkt mer för personliga funderingar, blandat med något recept här och där och kanske eventuellt något annat, vi får se! Det blir iallafall mindre familj och mera funderingar kring livet och tro och kanske lite hälsa.

Frågan är om jag kommer att orka och hinna blogga eller om det blir ännu en grej att pressa in i vardagsrumban. (Som iofs inte är så hektisk i mitt hemmamammaliv för tillfället).

Men jag tänkte börja med kokosbollar.
Ett lättsamt recept.

Eftersom jag har så udda diet nuförtiden vill jag gärna, för min egen skull, spara de recept jag använder, någonstans. Samtidigt som jag kan dela med mig till andra som har liknande allergier eller födoämneskänsligheter. För tillfället undviker jag de fyra spannmålen (vete, råg, havre och korn), ägg, laktos och de flesta nötter. (Pinjenötter är egentligen inte nötter utan frön. Och kokosnöten är också okej, medan mandel inte är jättebra för mig och jag undviker helt de vanliga nötterna som hasselnötter, jordnötter och alla de andra vanliga sorterna.)
Jag äter heller inte skaldjur, eller otillagade kärnfrukter. Äpple brukar vara den frukt jag nämner i allergilistor, resten av kärnfrukterna är det lite si och så med. Jag brukar inte äta päron eller nektariner sådär bara, eftersom jag reagerar ibland.

Så det blir i princip en hel del vegan och paleo-inspirerade recept. Trots att jag varken äter fullständigt enligt veganska eller paleo-principer. Men jag har hittat flera recept från dessa dieter och sedan experimenterat en del och hittat på olika bakverk och maträtter som funkar. Sen är det förstås också många glutenfria recept, men jag är inte heller glutenintolerant utan det har med spannmålsallergi att göra, så glutenfri vetestärkelse eller ren havre funkar inte heller. Krångligt? ja, lite nog!

Sen är det mycket varierande hur ofta jag orkar göra enligt nya recept, ofta blir det köpt bröd och andra produkter, eftersom jag hellre satsar min tid på annat än att stå i köket hela dagarna. Men ibland när andad faller på, gör jag något gott.

Idag blev det spannmåls-, laktos- och nötfria kokosbollar. Jag använde ett recept jag hittade här och lade till ca 2msk kallt kaffe (typ en tredjedels tsk snabbkaffe blandat i kallt vatten). Använde laktosfritt smör istället för mjölkfritt, och snålade inte med kakaon.

Skriver ner receptet här också för den som vill ha det svart på vitt:

100g laktosfritt smör, mjukt
1 dl ekologiska boveteflingor
2dl kokosflingor (inte rostade)
1dl socker
2tsk vaniljsocker
3-4msk kakaopulver, osötat
1 nypa salt
+ kokosflingor eller strössel att rulla bollarna i

blanda allt utom rullnings-ingrediensen och rulla till bollar som sedan får rullas i kokosen eller strösseln.
lätt som en plätt!

tog ingen bild denna gång, så det får bli en gammal kokosbollsbild!

hoppas det gläder någon!

//Maria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *