under alla omständigheter

”och tacka Gud i allt. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus.” (1 tess. 5:18)

Konsten att tacka Gud i alla livets förhållanden, är ingen barnlek. Ändå är det det som vi uppmanas göra i just detta bibelställe. Det kommer ju liksom inte naturligt, att tacka någon när det känns som att de inte gjort något speciellt för att underlätta ens omständigheter.

Vi lär oss att säga tack när någon gör något bra för oss eller när vi får något gott. Ofta räcker det med en gång tackat, och så sparar vi våra tack tills de är pånytt förtjänade.

Men att tacka också när inget nytt och gott skett, det gör oss mera motsträviga. När livet går allt annat än på räls. När folk inte förstår eller ens försöker hjälpa. När våra böner tycks eka i kyrkovalven, som om de vore kalla och mörka grottor där ingen vill bo.

När Gud verkar tyst, eller upptagen med att hjälpa andra.

När vi känner oss orättvist behandlade. När behoven blivit så stora att bönen om provision känns mer som ett hån.

Att tro, när allt ropar ”ge upp nu!” Att hoppas när alla säger att du borde förbereda dig på det värsta. Att fortsätta i den riktning man kallades att gå, trots att man har svårt att minnas varför man valde just den vägen.

Jag insåg, häromdagen, att just de lovsånger som talar om detta med att tacka och lova Gud under alla omständigheter, ofta tolkas fel av mig.
De kan tyckas ytliga och falska. När texten i sången utropar ”Jag ska alltid lova dig!” och ”även när det är svårt håller jag fast vid dig”, ”i dalen ska jag sjunga” osv. Det utstrålar liksom ett så naivt hopp och en så krystad glädje, för någon som inte är där än. Om man inte varit på botten och faktiskt sett dendär strimman av ljus, som gör allt värt att kämpa för, då är det svårt att förstå hur man kan tacka Gud mitt i livets becksvarta, hopplösa, mörker.

Men när man befinner sig där, och allt verkar hopplöst, och man märker att Guds sanningar och Hans kärlek ändå inger hopp och den Helige Ande viskar att du inte är ensam, då på något sätt, kan man kanske ta till sig dessa sånger.

Omständigheterna är vad de är. Men Gud är alltid större än alla omständigheter, oavsett hur det går här i världen. Hans löften står kvar, oavsett om andra kallar Honom lögnare och påhittad.

Att kunna prisa och tacka Gud mitt i mörkret, det är livsviktigt! När behöver vi ljuset mest? Jo, när det är som mörkast.
När behöver vi sanningen mest? jo, när fienden viskar lögner och får oss att tvivla.

Gud har gett oss sitt ord. Sina löften i bibeln.
Kan du dom? Vet du vad som står när allt annat faller?
Vet du vad du har i Jesus Kristus? Vet du vem du är och vad du är värd, om världen skulle ta alla världsliga definitioner och värderingar ifrån dig?

Nej, det handlar inte om att ha olika ”mantran” eller favoritverser som man kan rabbla när man tvivlar. Men om du inte vet vad som står i löftesboken, då vet du ju inte vad du blivit lovad.

Om vi vet vad vi blivit lovade, kan vi tala till tvivlet och Guds Ande kan tala till oss och påminna oss om dessa sanningar.

”Jag ska inte lämna er ensamma”(Joh.14:16-18) sa Jesus innan korsfästelsen och uppståndelsen. Nej, för Han lovade oss en hjälpare som alltid skulle vara hos oss. Den Helige Ande, som känner ordet och kan påminna oss om vem vi är och vad vi har. Sanningens Ande, som skulle vara i oss och leda oss igenom svåra tider med tron i behåll.

Så länge vi minns löftena, finns det alltid något att tacka Gud för.
Folk kommer att vilja ta ifrån dig din identitet som Guds barn. För det finns inget farligare för fienden än ett Guds barn som vet vem det är och vad det har.

Så, jag vill bara uppmuntra er att verkligen våga öppna bibeln och läsa. Det finns många jättebra bibelläsningsplaner och verktyg att ta till idag. Det finns appar och liknande som funkar jättebra. Jag kan gärna dela med mig av de jag har använt om någon är intresserad!

Om det kommer frågor, våga ställ dem och fortsätt läs, för ibland kommer svaren längre fram i berättelsen, precis som i andra böcker. Ibland får man bara lämna en fråga och gå vidare. Det är ändå helheten som är viktigast, tänker jag. Låt inte någon enstaka fråga som du kämpar med, göra hela bibeln oläslig. våga fortsätta.

Den Helige Ande kan belysa saker som du får tacka Gud för, även i de mörkaste av omständigheter. Så vi behöver verkligen Honom. Att leva ett liv utan den Helige Andes närvaro och involvering är som att gå in i mörkret utan ficklampa och tro att man kan treva sig fram genom okänd mark. Livsfarligt! faktiskt.

Detta blev ganska långt och djupt. Men hoppas någon fick något ut av det iallafall!

Han är alltid värdig! Det finns alltid något att tacka för. Även om det så är varje nytt andetag eller hjärtslag som håller dig levande. Och det är väl vetenskapligt bevisat att de människor som är tacksamma, lever lite lyckligare.

 

Det går motvilligt. Det är obekvämt att tvinga sig ut ur självömkan och klagovisorna.
Och klagovisorna har också en plats i den kristnas tillbedjan. Huvudsaken är att man är ärlig i sin lovsång. Psalmerna i bibeln är mycket ärliga. Och jag tror inte att det var bara lättsamma känslor och glädje som fick David att skriva ”Lova Herren, min själ! Hela mitt inre, prisa hans heliga namn! Lova Herren, min själ, och glöm inte allt gott han gör…(Ps.103:1-2)
Nej, han kanske höll på att glömma! Han var tvungen att tilltala sig själv och påminna sig själv om Guds storhet och värdighet att lovas.

Han fortsatte:

[b]han förlåter dig alla dina synder
    och botar alla dina sjukdomar,
[c]han friköper ditt liv från graven
    och kröner dig med nåd
        och barmhärtighet,
[d]han mättar ditt begär med sitt goda
    så att du blir ung på nytt
        som en örn.

Det är liksom okej att tvivla, så länge du ger också din tvivel till Gud. Han tål det! Men var beredd på att överrumplas av din egen litenhet och ett nytt perspektiv som får dina problem att te sig mycket mindre.

våga närma dig Gud. det var ju trots allt därför Jesus dog, för att vi skulle få närma oss Gud, Fadern igen. Och få uppleva Hans kärlek!

Men, nu ska jag sova.

Gud med er, och jag ber att inget jag skrivit missförstås eller faller i fel jord.

Godnatt!

m

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *